Nova Akademi
Blogda Neler Var?
Montessori Eğitimi Nedir?
Bu eğitim adını bulucusu Maria Montessori‘denalır.Montessori eğitimi, 1900’lü yıllarda geleneksel eğitim şekline bir alternatif olarak düşünülmüştür.Montessori Eğitimi çocuk merkezli bir pedagojidir.
Montessori eğitimi, çocuğun kişisel özellikleri ,öğrenmehızı,ilgi alanlarınauygun şekilde hazırlanan bir metoddur. Farklı yaş gruplarından olan çocukların bir arada eğitim almasını desteklediği için çocukların birbirinden öğrenme -peerlearning ‘i destekleyen bir eğitimdir.
Montessori eğitiminin en ayırt edici özelliklerinden biri de farklı yaş gruplarındaki çocuklara aynı sınıflarda eğitim verilmesidir. Bu şekilde küçük yaşlardaki çocuklar, daha büyük yaşlardaki çocuklardan öğrenebilirken, büyük yaşlardaki çocuklar da onlara önderlik ederek bilgilerini tazelemiş olurlar. Bu ortam gerçek hayatın da bir yansımasıdır. Bu eğitimle çocukların farklı yaştan bireylerle sosyalleşmeleri,gelecek yaşantılarına bir zemin hazırlar.
Montessori Eğitimi ;eğitim alanı , çocuk ve eğitimci üçgeninden oluşur. Eğitim alanı ise çocukların bağımsızlıklarını ve belirli bir limit dahilinde cesaretlendirici şekilde özenle hazırlanır. Çocuk,bu alanın ona sunduğu fırsatları ve materyallerden en iyi şekilde faydalanır. İhtiyaç duyduğu anlarda rehberlik ya da destek için eğitmeni ile iletişimde olur.
Montessori Eğitimi Nasıl Uygulanır?
Montessori eğitiminde, eğitimin uygulanacağı yer çocukların yaş aralıklarına göre gerekli olan araç-gereçlerle donatılır. Montessori eğitiminin kurucusu Maria Montessori, bu şekilde verilecek eğitimin, çocuklarda daha sonra alacakları dil, bilim,matematik, müzik ve sosyal bilgiler eğitimleri için daha derin bir öğrenmeye kolaylığına sebep olacağını savunur.
Montessori eğitimi materyalleri ile çocuklara her an merakını giderebileceği bir ortam yaratılır. Montessori eğitimi alanlarında bulunan her bir materyal, çocuk gelişimini mutlaka bir yönden destekleyen, çocukların ilgi alanlarıyla bir eşleşme yaratan malzemelerdir.Böylece her çocuk, kendi yöntemiyle, kendi tecrübesini edinir.
Montessori Eğitimi Kaç Yaşında Başlar?
Bebeklik dönemi / 1-2 yaş Montessori Eğitimi
- Çocuk için güvenli, ilgi çekici ve beslenmesine uygun bir çevre sağlamak,
- Onlara ‘Güven’ duygusunu aşılamak
- Yeni öğrenecekleri aktivitelerde ve yeni keşfedecekleri fiziksel yetkinliklerde özgüven duygusunu aşılamak
- Kaba ve ince motor gelişimlerine destek olup, dil öğrenme becerilerini desteklemek
- Günlük rutin işlerdeki dışa bağımlılıklarını azaltmak amacıyla onlara fırsatlar sunmak.
İlk çocukluk dönemi / Evde Montessori eğitimi
- İşlevsel bağımsızlığa ve kendi kendini kontrol etmeye teşvik etmek
- Saygılı iletişim kurmalarını öğreterek sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak
- Duyusal farkındalık, dil ve matematik yeteneklerini destekleyici çok sayıda materyal bulundurmak
6 yaş ve sonrası çocukluk dönemi / İlköğrenim dönemi
- Çocukların ilgi alanlarına göre düşünerek yeni keşifler yapmaları için fırsatlar sunmak,
- Özgüven, hayal kurma, düşünsel bağımsızlık ve öz yeterlilik gelişimlerini desteklemek,
- Yaşadıkları toplumda, kendi rollerini anlamaları için teşvik etmek.
Ergenlik dönemi / Ortaöğrenim dönemi
- Bu yaşlardakigenç yetişkinlerin kendilerini anlamaları ve çevreleriyle olan ilişkileri için onları yönlendirmek,
- Öğrendikleri akademik bilgilerin gerçek hayata uyarlanmaları ve kendilerini ifade etme, özgüven, kişiler arası iletişim becerileri konularında gelişimlerini desteklemek.
Tüm yaş grubundan çocuklar için Montessori Eğitimi her bir çocuğun güçlü yönlerini ve ilgi alanlarını güçlendiren bir eğitim metodudur. Montessori eğitimi, çocukları, kendi dünyalarını keşfetmeleri, çevrelerindeki diğer yaşayan canlıları ve sistemleri anlamaları ve onlara saygı duymaları için destekler.
Sizlerde “Montessori Eğitimi “hakkında Nova Akademi Eğitim Kurumu Eğitim Danışmanlarından bilgi almak ve tüm sorularınıza cevap bulmak için sayfadaki 'Detaylı Bilgi Talep Et' ya da 'Hemen Bilgi Al' alanlarındaki iletişim formunu doldurabilirsiniz.