EMDR Danışmanlığı
EMDR (EYE MOVEMENT DESENSITILIZATION AND REPROCESSING)
Türkçesi “Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden Süreçlendirme”dir. Çok güçlü bir psikoterapi yaklaşımı olan EMDR 1987 yılında yakın zamanda kaybettiğimiz değerli bilim insanı Francine Shapiro tarafından geliştirilmiştir. Bugüne kadar her yaştan milyonlarca insanın başarılı bir şekilde tedavi edilmesine katkı sunmuş, geçerlik, güvenirlik ve etkinliği yüksek travma odaklı bir terapi yöntemidir.
EMDR
EMDR terapisinde herhangi bir ilaç, elektriksel ve manyetik uyarım ya da hipnoz tarzı teknikler kullanılmaz. Kişi terapi seanslarında uyanıktır ve terapiye aktif bir şekilde katılır. EMDR bütün terapi tekniklerinden istifade eder ancak esas teknik (Bilateral Stimulation/BLS) yani iki taraflı uyaran verme (İTU) tekniğidir. Danışanın terapistin parmağını takip ederek gözlerini sağa ve sola hareket ettirmesi istenir ve böylelikle beynin sol ve sağ yarımküresi hafifçe uyarılır. Bu sayede danışanın kendisini rahatsız eden bellek ve duygulara yoğunlaşması ve bu yoğunlaşılan rahatsız edici anıların da işlemlenmesi (duyarsızlaştırma) sağlanır. EMDR’de esas anıların işlemlenmesinde beynin her iki yarım küresini uyarmaktır. Bu genellikle göz hareketleri şeklinde olur. Ancak alternatif olarak, dikkatin bir yönden diğer bir yöne aktarılmasını sağlayan çeşitli aletler de kullanılabilmektedir. Örneğin kulaklıkla sol ve sağ ses verme ya da ellerde tutulan ve titreşim veren elektrotlarla sol el sağ el uyaranı verme şeklinde uygulamalar da iki taraflı uyarım için kullanılabilmektedir. Aslında bu teknik beynin uykuda anıları işlemleme ve öğrenmeyi gerçekleştirme amaçlı kullandığı organik bir tekniktir. Rüya görülen REM (Hızlı Göz Hareketleri) döneminde de benzer bir faaliyet gerçekleştirilir. Nitekim EMDR beynin bu faaliyetinden esinlenerek keşfedilmiş bir terapi yöntemidir. REM döneminde ortaya çıkan bu hızlı göz hareketlerinin anıların işlemlenerek öğrenmenin gerçekleştirilmesinde çok etkin bir faaliyet olduğu düşünülmektedir. EMDR seanslarında da aynı mantıkla iki taraflı uyaran verilir ve danışanın dikkati farklı yönlerden gelen uyarılara odaklanır böylelikle travmaların işlemlenmesi ve kişinin iyileşme süreci hızlandırılır.
EMDR DANIŞMANLIĞINA KİMLER KATILABİLİR?
- Psikologlar
- Psikolojik Danışmanlar
- Eğitmenler
- Aile Danışmanları
- Hekimler
- Lisans Hemşirelik Mezunları
- Çocuk Gelişimciler
- Sosyal Hizmet Uzmanları
- Sosyoloji Bilim mezunları
- Kendine ve Çevresine iyi gelmek isteyen herkes.
Daışmanlık Süreci
Eğitim Süresi :120 saattir. (Danışmanlık Videoları, Danışmanlık Dokümanları, Canlı Online Danışmanlık)
İş Olanakları
- Psikolojik Danışmanlık merkezlerinde
- Aile Danışmanlığı merkezlerinde
- Koçluk ve Eğitim merkezlerinde
- Danışmanlık merkezlerinde
- Aile ve Yaşam merkezlerinde çalışabilirler.
Nasıl Detaylı Bilgi Alabilirim?
Yaşam Koçluğu Danışmanlığı hakkında Nova Akademi Danışmanlarından bilgi almak ve tüm sorularınıza cevap bulmak için sayfadaki 'Detaylı Bilgi Talep Et' ya da 'Hemen Bilgi Al' alanlarındaki iletişim formunu doldurabilirsiniz.